Tips när du ska renovera din betongtrappa
Du har redan stommen till trappan i Dalarna, snygga till med en renovering. Du anar inte vad som kan trollas fram – istället för att köpa nytt, ge din gamla trappa ett nytt liv istället.
Betongtrappor har en bra hållbarhet, men behöver ses över och hållas efter då en process kallad karbonatisering sakta sker, vilket ofta är orsaken till skador och sprickor. Men det går relativt enkelt att förebygga!



Inför din trapprenovering i Dalarna
Betong består av vatten, ballast (grus) och cement (bindemedel) – cementen tillverkas av kalk som mals och bränns för att ta bort koldioxid. Karbonatisering betyder i princip att betongen återgår till sin ursprungliga form när luftens koldioxid åter tränger in i betongen och korrosion sker. Detta kan bidra till att fukt tränger in och ger upphov till frostsprängning så att sprickor uppstår, samt att armeringen med tiden rostar och sväller och gör trappan instabil.
Så se bara till att få din trappa i Dalarna renoverad innan frosten kommer!
Reparera skador och sprickor i betong kan vara lite pilligt, men roligt så ge inte upp! För snyggt resultat vid renovering av din trappa i Dalarna, se till att du har rätt verktyg och skydd. Vi på Skinnergården har rutin på trapprenovering i Falun och Borlänge, här kommer våra tips!
Verktyg
- Skyddsglasögon och handskar
- Huggmejsel och handslägga
- Vattenpass
- Murslev och hink
Material
- Primer
- Finbetong/betongspackel
- Tegelsten/betongplattor
- Täckplast
- Träregel i steghöjden mått

Skinnergården
Skinnergården är det familjeägda företaget som värnar om dig som kund före allt annat. När du kontaktar oss kommer du att få uppleva god kommunikation, förstklassig service och resultat av världsklass! Tveka inte att kontakta o...
Handfasta tips för renovering av din trappa i Dalarna
- Mindre sprickor går att fylla igen med betongspackel (följ instruktionerna noggrant i bipacksedeln), men gäller det större sprickor eller skador krävs en mer omfattande renovering av din trappa i Dalarna.
- Sprickan eller skadan behöver huggas ur med huggmejsel och slägga till en inåtlutande v-formad skåra, ca 2 cm djup. Var noga med att borsta bort betongresterna.
- Vattna den torra och rengjorda betongytan och applicera en primer för att lagningsbruket ska fästa ordentligt.
- Fyll på med lagningsbruk ca 1/2 cm ovan betongnivå och dra bort överskottet med en rak bräda efter ca 20-30 minuter.
Det är viktigt att betongen sedan inte brinner (torkar) för snabbt då kan den krympa och spricka. Beroende på storlek på skadan/sprickan – håll betongen fuktig 1-3 dagar efter renovering av trappan i Dalarna. Det finns även speciella medel att tillsätta för att förhindra att betongen torkar för snabbt.
En vanlig slitskada på din trappa som även brukar behöva renoveras är trappnosen, alltså kanten på trappstegen. Använd en slät regel och tegelstenar som fixering för att få en snygg finish på kanten. Täck sedan med plast så betongen brinner långsamt, eftervattna om det finns behov.
Vill du ha en snygg och enhetlig finish på hela trappan? Då rekommenderar vi dig att putsa upp hela trappan med fiberförstärkt betongbruk. Renoveringen gör att du får en trappa som ser ut som ny! Glöm inte att applicera primer på ytlagret innan du börjar putsa.
Behöver du hjälp?
Ibland kan även det roliga bli tungt, om du behöver hjälp – anlita oss på Skinnergården! Vi är proffs efter att ha utfört mängder av trapprenoveringar i Dalarna genom åren. Vi gör självklart ROT-avdrag direkt på din faktura! Du är välkommen att kontakta oss redan idag!
Mer om trapprenovering i Dalarna
Vill du lära dig mer om trapprenovering från våra experter i Dalarna? Då kan du antingen kontakta oss via formuläret här nedanför eller ringa oss. Men du kan även klicka dig in på våra artiklar nedanför och läsa mer om vad vi kan hjälpa dig med och hur en renovering av din trappa går till!